Er din arbeidsplass klar for kunstig intelligens?

Er din arbeidsplass klar for kunstig intelligens?

20
mai
2018
Eline Christoffersen
IoT-invasjonen er i full gang - nå står nye robotteknologier og den kunstige intelligens som de neste gjester på dørmatten, og de banker på døren til ditt kontor. Er du forberedt, klar og smart nok til å åpne døren og ønske hjertelig velkommen til de nye gjestene?
20
mai
2018
Eline Christoffersen

I dag kan vi se automatiserte regnskaps- og oversettelsesprogrammer, ja til og med programmer for kapitalinvestering er en reell ting i dag. Det finnes flinke tekstrobotter, som selv er i stand til å skrive artikler og annet content, samt softwares som forstår virksomhetens rekruttering og ansettelser… 

Innen de neste tre årene forventer amerikanske bedrifter å fordoble arbeidsoppgavene som i dag er håndtert av automatiske prosesser (til 17%), viser en ny amerikansk undersøkelse fra desember i fjor. 

94% av de firmaer som erklærer seg rustet og klare for å implementere robotics og kunstig intelligens, sier de er klare til å utvide deres automatiserte arbeidsmengde i tiden frem mot år 2020. På tross av dette, viser undersøkelsen at mindre enn 5% av respondentene svarer at deres HR-funksjoner nå er tilstrekkelig forberedt til å håndtere fremtidens arbeidsområder.

 

Virkelighet

“Vi begynner å forstå det omtalte fenomen, om at roboter vil overta våre funksjoner, ikke er overdrevet, men faktisk snart virkelighet. Vi nærmer oss en mer nyansert og praktisk tilgang til emnet,” sier Renée Smith, direktør i det internasjonale rådgivningskoncernet Willis Tower Watson.    

“Medarbeidere vil fremover bli en del av det arbeidet som leveres via automatisering eller algoritme-teknologier. De vil lære hvordan disse verktøyene kan forbedre det samlede resultatet. 

Virksomheter bør begynne å tenke over hvordan deres arbeidsplasser forandres når de ansatte skal begynne å arbeide side om side med de fremtidige teknologier - og det med suksess". 

 

KontorroboterInnen de neste tre årene forventer de amerikanske virksomheter å fordoble deres arbeidsoppgaver håndtert av automatiske prosesser - deriblant kontorroboter.

 

Flere fremtidige workplace-teknologier sikter faktisk på å erstatte ansatte. Allerede i dag har virksomheter rekruttert roboter til å gli inn i vaktplaner - for eksempel på rutinevandringer i lange og mørke lagerganger på nattestid.

Andre kommende robot - og AI-teknologier vil bli utviklet og designet primært for å frigjøre medarbeidere fra stereotype arbeidsoppgaver, så de i stedet kan fokusere på andre utfordringer som kan skape større verdi for den enkelte virksomhet. 

 

Fiendtlig overtakelse

Nye amerikanske næringsanalyser spår at fire millioner kontorfolk - kanskje også enda flere - er i risiko for å se jobben deres blir overtatt av software robots innen utgangen av 2021. 

En enkel kontorrobot er typisk i stand til å håndtere samme arbeidsmengde som det vil ta 3-4 heltidsansatte kontormedarbeidere å utføre. En amerikansk kontorrobot kan i dag leases for ca 50.000 kr i året. 

 

Kontorroboter

En enkel kontorrobot er typisk i stand til å håndtere samme arbeidsmengde som det i samme tidsrom tar 3-4 heltidsansatte å utføre. 

 

Mere optimistiske analytikere vurderer dog at de fleste såkalte robotics process automation i mye større grad vil rette seg mot det mest kjedelige og rutiniserte arbeidet.    

Disse bedriftene vil samtidig satse på å utdanne deres nåværende medarbeidere til å bli i stand til å styre robotene, så de ansatte selv kan bruke tid på de mere interessante, og kanskje mer kreative, oppgaver. 

 

Så hør oppmerksomt etter ringeklokken - for innen kort til vil robotteknologien høyst sannsynlig også stå ved dørstokken til ditt kontor… 

 

 

Les mer her:

Mckinsey.com: A future that works - automation, employment and productivity

Politiken.dk: Nye tider i fagbevægelsen - robot tjekker din ansættelseskontrakt

 

 

 

 
Våre medlemsskap
  • Matchoffice medlemskaplogo
  • Matchoffice medlemskaplogo