arrow_upward

Søk Næringslokaler i hele Norge

Det sansende kontor reduced

En sansende arbeidsplass lønner seg

24
nov
2015
Eline Christoffersen
Stimuler sansene på dere kontor og skap unike opplevelser for bedriftens ansatte og besøkende - en sikker vei til høy arbeidsglede, effektivitet og en enda bedre bunnlinje.
24
nov
2015
Eline Christoffersen

 

 

office

Vi lever i en opplevelseskultur hvor mennesker ikke bare vil kjøpe et produkt eller en tjeneste, men også få en opplevelse med på kjøpet. Vi vil føle, se, smake og høre. 

Ifølge Joe Pine, som er førende innenfor opplevelsesøkonomien, bør bedrifter i langt høyere grad sette scenen for opplevelser som folk vil huske og minnes positivt om. 

Ihvertfall hvis bedriften har ambisjoner om å differensiere seg fra sine konkurrenter, få tettere kunderelasjoner og oppnå høyere omsettning. 

I et intervju med MatchOffice har Joe Pine understreket viktigheten med at bedrifter blir bedre til å ikke bare pakke sine produkter og tjenester inn i opplevelser, men at de også tenker aktivt på å skape relevante opplevelser i deres kontorlokaler. 


Det sansende kontoret lønner seg

Hvor mange kontorer kan du huske som virkelig har skilt seg ut? Høyst sannsynlig ikke så veldig mange da de fleste kontorer ligner påhverandre, selv om det finnes utallige forskjellige bedrifts identiteter rundt om i verden. 

office 2

Men det finnes gode muligheter til å skape disse opplevelsen i bedriftens lokaler – nemlig ved å stimuleree sansene.

I boken "Den sanselige arbejdsplads" har forfatteren Uwe Bødewadt undersøkt begrepet sanser på arbeidsplassen.

Her kommer han frem til at farger, dufter, lys, estetikk, natur og atmosfære har en stor innflytelse på vårt arbeidsliv. 

Han mener også at bedrifter kan optimalisere sine ansattes talenter og potensialer nettopp ved å stimulere deres sanser og gjøre deg lykkeligere, mere effektive og kreative medarbeidere – og til slutt forbedre bunnlinjen. 

Når det gjelder å skape opplevelser for de ansatte handler det nødvendigvis ikke om å skape følelsesladde opplevelser, men langt mere om å finne og skape den ultimate verdi som kan hjelpe ansatte til å bli bedre til hva de gjør. For eksempel, for å bi mer innovative, effektive, m.m.

 

Det gode minne

Det sansende kontor tilfører også bedriften verdi slik som at deres besøkende kunder ufrivillig skaper et godt minne om bedriften i dere bevisthet.

photo4

Dette vil kunne være med på å skape tettere relasjoner og være til fordel for bedriften. Besøkene skal føle seg tilpass, gjerne bli imponert over kontoret og dermed forlate kontoret med en følelse av å ha hatt en god opplevelse på deres besøk. 

Virksomheter som har lykkes med å praktisere denne opplevelsestankegangen er blant annet Google, LinkedIn og Apple som med dere kontorinnredning singaliserer lek, sosiale aktiviteter og stimulering av ansattes kreativitet og sanser. 

 

 

Sånn aktiverer du sansene på kontoret

Det handler om å skape trivsel, noe som kan oppnås på ved å skape et hjemmekoselig og morsomt arbeidsmiljø. Dette vil spesielt innovative og kreative bedrifter dra fordel i og det kan brukes til å unngå stress på.

Vi gir deg her noen konkrete tips på hvordan du kan stimulere sansene på deres kontor.

 

Synssansen


Synssansen

Du kan stimulere synssansen ved å innrede kontoret på en flott og unik måte som matcher deres ønskede image. Du kan prøve dere frem med farger, belysning, kunststykker, store vinduer m.m. Det kan også være økologiske spesialiteter på kjøkkenet som gir en opplevelse av at det blir satt pris på miljøet og de ansatte. Det kan også være et kontor med planter, blomster, innendørs hage, kreative møtelokaler som en stasjonsvogn, gynge eller noe helt annet. 

 

Følesansen
Følesansen

Følesansen henger tett sammen med hvordan vi føler rent fysisk. For å aktivere eller påvirke de ansattes følesans kan dere passe på at kontoret har riktig temperatur og huske solskjermer om sommeren. Du kan også overveie heve-senke pulter slik at de ansatte kan skifte på å stå og sitte når de jobber og dermed kan unngå å få ryggproblemer. Gode stoler som støtter ryggen er også veldig viktig.

 

lugte
Luktesansen 

Du kan aktivere luktesansen til de ansatte på flere forskejllige måter. Er hensikte å skape en hjemmekoselig opplevelse kan du sørge får å få brakt nybakte boller om morgenen, ha nybrygget kaffe og blomster på kontoret. Du kan også ha friske krydderurter stående på kjøkkenet som vil gi en naturlig og grønn opplevelse. Det viktigste er at det ikke bør lukte inneluktet eller dårlig på kontoret så sørg for å lufte daglig, gå ut med søppelet og koordiner rutinemessig rengjøring. 

  

lugte
Høresansen

Sikre deg at det ikke er høye lyder men en behagelig ro på kontoret slik at de ansatte kan bevare konsentrasjonen. Opplever du støy, bør du overveie å få støydempere. Har du et bestemt tema på kontoret kan du eventuelt spille lav musikk som går i tråd med dette temaet. Øsnker du å øke konsentrasjonen kan du spille klassisk musikk. Forskere har nemlig funnet ut at klassisk musikk er bedre en strømmende musikk eller stillhet når folk prøver å holde fokus på en arbeidsoppgave. Noe som kalles ’The Mozart Effect’. 

 

Smagssansen

 
Smaksssansen

Du kan stimulere de ansattes smakssanser ved å servere en god lunsj og tilby en god kaffe. Kaffen gjelder også for gjester som høyst sannsynlig vil få en bedre opplevelse ved å få servert en god kvalitetskaffe enn filterkaffe. Å spise et godt måltid forbinder de fleste mennesker med glede og livskvalitet, noe som viser hvor viktig det er å tilby et godt lunsjmåltid.       

 

Les mer om opplevelsesøkonomi:

Joseph Pine - The Experience Economy

Våre medlemsskap
  • Matchoffice medlemskaplogo
  • Matchoffice medlemskaplogo
  • Matchoffice medlemskaplogo