Advarsel: Denne stolen er livsfarlig...når du bruker den for mye!

Advarsel: Denne stolen er livsfarlig...når du bruker den for mye!

06
aug
2018
Eline Christoffersen
Halvparten av alle de som jobber på et kontor setter seg ned i åtte timer eller mer per dag - på kontorstolen, i bilen frem og tilbake til kontoret, eller hjemme foran TV-og PC-skjermer. Det er en livsrytme som øker risikoen for diabetes og hjerte-og karsykdommer.
06
aug
2018
Eline Christoffersen

Den globale kontormedarbeider har aldri hatt mer stillesittende arbeid enn i dag. Hvis du sitter for mye, er du i høy risiko for å påta deg en livsstilssykdom som følge av for lite motivasjon.

 

Ifølge en amerikansk undersøkelse fra i fjor, basert på 8.000 voksne kontoransatte, er det direkte sammenheng mellom tiden du sitter ned i løpet av dagen, og risikoen for et kortere liv. 

 

Folk som sitter ned mer enn 13 timer om dagen, påvises dobbelt så stor risiko for å dø¸ av livsstilsykdommer (hjerte-og karsykdommer, samt sukkersyke), sammenlignet med andre som sitter mindre enn 11 timer om dagen.

 

Undersøkelsen antyder at folk som ofte sitter i perioder på mindre enn 30 minutter, har 55% lavere risiko for å dø¸ av livsstilsykdommer enn de som setter seg ned i mer enn en halvtime av gangen. 

 

Opp på tærne 

«Den enkleste måten å motvirke og forhindre stillesittende arbeid lyder i sin gripende enkelhet: Stå opp på tærne, reis deg opp! Hev ditt heve-senke-skrivebord i været og jobb stående i sekvenser slik det passer deg», lyder det gode overordnede rådet fra alle eksperter. 

 

Når du reiser deg og jobber i stedet for å bli sittende på kontorstolen, er du i stand til å øke din forbrenning med 20-50 kalorier per time, avhengig av din størrelse og vekt. 

 

Møte på kontoret

Et stående møte motiverer automatisk til å komme til poenget, og å formulere seg kort og presist - de færreste kan holde ut å stå rundt møtebordet i to timer.

 

 

Det høres kanskje ikke så mye ut i forhold til ditt daglige `2000 kaloriers budsjett´, men gjør du det til en fast vane å stå opp å jobbe ved skrivebordet i en time hver formiddag, samt en time hver ettermiddag, vil du forbrenne ekstra 40-100 kalorier, eller små to-fem kilo i løpet av et år. 

 

To timers stående arbeid om dagen vil til sammenligning belønne deg med samme kaloriforbrenning som 2 x 14 minutters gåtur, 2 x 5 minutters løpe - eller sykkeltur, eller 2 x 10 minutters fitness.

 

6 tips til bevegelse

Her er seks gode tips til hvordan du forholdsvis enkelt kan bryte opp din stillesittende arbeidsdag, og videre skape bevegelse samt ekstra kaloriforbrenning:

 

1. Hold møtene stående eller gående

Et stående møte motiverer automatisk deltagerne til å komme til saken, samt formulere seg kort og presist - de færreste orker å stå oppreist ved et møtebord i to timer. Det gående møtet inspirerer omvendt til spontant brainstorming, og til å åpne for nye idéer og muligheter som kanskje kan vokse seg store og viktige. 

 

2. Legg inn regelmessige pauser 

Vær proaktiv og gjør det til en fast vane å reise og bevege deg hver halve time - og få dine kolleger til å gjøre det samme. Snakk med en kollega, ta en tur til vannautomaten eller bare reis deg og strekk på beina. Og husk selvsagt: ta trappen istedenfor heisen. 

 

3. Face-to-face fremfor mailing 

Det er lett å sende en mail, en mail som kan holde mottakeren fast til skjermen i noen ekstra minutter. Sørg for at du, ett par ganger i løpet av dagen, overbringer en kollega under samme tak en beskjed muntlig i stedet for elektronisk.

 

4. Gå en tur i lunsjpausen 

Hopp over kantinelunsjen en gang eller to i uken, og erstatt det heller med walking lunch - eventuelt sammen med en kollega eller flere. Her kan du nå å hente en stor del av dine anbefalte 10.000 daglige skritt inn på kontoen. 

 

5. Forleng veien til jobben 

Hvis jobben ligger for langt unna til at du kan sykle, kan du (når det passer) velge å parkere bilen et stykke vekk fra kontoret, eller gå av bussen/toget et stoppested tidligere og dermed få en kilometer eller to ekstra i beina, før du ankommer eller når du forlater arbeidsplassen. 

 

6. Få dine kolleger i konkurransemodus

Gjør ditt personlige kontorbevegelses-prosjekt til en sosial felles greie med dine kolleger. Skap et inspirerende, engasjerende konkurransemoment: download f.eks. My Walk på mobilen og konkurrér med kolleger om å nå flest skritt på kontoret i løpet av en uke.  

 

 

Les mer her: 

CNN.com: Yes, sitting too long can kill you, even if you exercise

 

 

 

Våre medlemsskap
  • Matchoffice medlemskaplogo
  • Matchoffice medlemskaplogo